Povijest škole

Glazbena škola duge tradicije

Tradicija glazbenog obrazovanja u Slavonskom Brodu seže u prvu polovicu 20. stoljeća, kada su, za one željne obrazovanja u području glazbe, aktualni bili različiti privatni klavirski tečajevi. Iz jednoga takovrsnog “muzičkog tečaja”, koji je pokrenut 1949. godine, izrasla je prva institucionalno organizirana glazbena škola na području Slavonskog Broda i okolice. Bila je to Niža muzička škola Slavonski Brod, koja je rješenje o početku djelovanja dobila 30. kolovoza 1954. godine te se nastanila u prostoru na adresi Ulice Matije Mesića broj 1. Uz tri stalna nastavnika, čistačicu i tajnika, školu je vodio upravitelj, današnjom riječju ravnatelj, prof. Franjo Pokaz, a sav inventar naslijedila je od dotadašnjeg “muzičkog tečaja”.

Nekoliko godina kasnije, 28. studenog 1959. godine, škola mijenja naziv u Škola za osnovno umjetničko obrazovanje Slavonski Brod te se 1963. godine upisuje u registar ustanova sa samostalnim financiranjem kao “niža stručna škola umjetničkog tipa”, čiji je zadatak “uzdizanje muzičke kulture kod najširih slojeva građana i pripremanje omladine za daljnje muzičko obrazovanje”.

Od muzičkog tečaja do Ivana pl. Zajca

Od 26. studenog 1964. godine škola nosi naziv Osnovna muzička škola Slavonski Brod, a 26. srpnja 1971. godine odobreno je da ponovno promijeni naziv, i to u Osnovna muzička škola “Ivan Zajc” Slavonski Brod. Iako je Ivan pl. Zajc rođen u Rijeci, a najznačajnija je umjetnička dostignuća postigao u Zagrebu, “rijetka je pojava u novijoj kulturnoj povijesti da jedna umjetnička ličnost ovlada kroz puna četiri decenija muzikom jednog naroda, kao što je bio slučaj sa Ivanom Zajcom”, stoji u obrazloženju Savjeta za prosvjetu, koji je podržao zahtjev školske radne zajednice za promjenom naziva te prijedlog uputio Skupštini općine Slavonski Brod. Ime Ivana pl. Zajca, skladatelja, dirigenta, pedagoga, glazbenog organizatora, ravnatelja glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda i ravnatelja Zagrebačke opere, brodska će glazbena škola nositi više od tri desetljeća.

Od službenog osnutka 1954. godine profesor Franjo Pokaz uspješno je vodio školu na mjestu ravnatelja. Nakon gotovo dva desetljeća, 21. veljače 1971. godine ravnateljsko mjesto preuzima prof. Ivanka Janč. Tijekom njezinog mandata škola mijenja adresu, dobivši na korištenje nekretninu u društvenom vlasništvu, te se od svibnja 1977. godine nastava održava na adresi Starčevićeve ulice broj 43 u Slavonskom Brodu. Zanimljivo je istaknuti da su oba prostora, i prvotni u Mesićevoj ulici i sljedeći u Starčevićevoj ulici, bili zapravo stambeni prostori prenamijenjeni u prostore za održavanje nastave glazbe. Pa iako nisu bili u potpunosti prilagođeni takvoj vrsti nastave, škola je iz godine u godinu rasla i brojem učenika i kvalitetom obrazovanja, nikada ne prekidajući kontinuitet započet davne 1954. godine.

Otvaranje srednjoškolskog usmjerenja

Kratak šestomjesečni period, od 6. studenog 1978. do 5. svibnja 1979. godine, dotadašnja zamjenica ravnatelja prof. Ksenija Ljubetić preuzela je mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja. Rješenje o imenovanju trećeg istaknutog ravnatelja u povijesti škole pristiglo je 12. ožujka 1980. godine, na koje je mjesto imenovan Bela pl. Panthy. Tijekom njegovog mandata dogodile su se dvije važne promjene. Dotadašnji program osnovnog glazbenog obrazovanja prvi se put proširio ka srednjoškolskom glazbenom obrazovanju. Naime, s početkom školske godine 1981./1982. otvoren je teorijski odjel pri CUO “Zlatko Šnajder” (današnjoj Gimnaziji “Matija Mesić”) te je Slavonski Brod počeo dobivati prve naraštaje srednjoškolaca glazbenika, koji su, po završetku četverogodišnjeg obrazovanja za zvanje glazbenika teoretičara, mogli nastaviti naobrazbu na visokoškolskim glazbenim ustanovama.

Pri završetku Panthyjevog mandata, 18. ožujka 1991. godine, promijenjen je naziv škole u Osnovna glazbena škola “Ivan Zajc” Slavonski Brod, a nepuna dva mjeseca kasnije, 3. svibnja 1991. godine, Hrvoje Mihić biva imenovan novim ravnateljem ove obrazovne ustanove. Godine 2002. osnivačka prava nad glazbenom školom, kao i svim ustanovama osnovnog obrazovanja (a na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske), prenesena su na Grad Slavonski Brod. Tri godine kasnije, u studenome 2005., škola se seli na novu lokaciju, u obnovljenu zgradu nekadašnje vojarne u brodskoj Tvrđavi, u Vukovarskoj ulici broj 1, u samomu središtu grada, nedaleko od rijeke Save. U ovom novom prostoru škola i danas djeluje, potpuno opremljena na održavanje individualne i skupne nastave glazbe, s prekrasnom koncertnom dvoranom kakvom se samo rijetke glazbene škole mogu pohvaliti.

Nedugo zatim, 30. listopada 2008. godine škola posljednji put mijenja naziv u Glazbena škola Slavonski Brod te dobiva dozvolu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH za početak rada Srednje glazbene škole pri Glazbenoj školi Slavonski Brod. U siječnju 2009. godine škola je donošenjem novog Statuta u potpunosti prilagodila svoju djelatnost prema Nastavnom planu i programu Funkcionalne muzičke pedagogije za osnovnu i srednju glazbenu školu te za izvođenje programa glazbene umjetnosti za djecu predškolskog uzrasta (pripremni program za osnovno glazbeno obrazovanje). Važno je, pri tomu, istaknuti da je Glazbena škola Slavonski Brod, uz Glazbeno učilište “Elly Bašić” u Zagrebu, jedina glazbena škola u Hrvatskoj koja je na institucionalizirani način prihvatila i odlučila sustavno provoditi glazbeno-pedagoška načela Elly Bašić, idejne začetnice i utemeljiteljice Funkcionalne muzičke pedagogije.

Aktivan sudionik kulturnog života

Prof. Mirela Jagodić ravnateljica je Glazbene škole Slavonski Brod od 7. veljače 2010. godine. Danas Osnovnu glazbenu školu čine odjeli za klavir, violinu, gitaru, flautu, klarinet, saksofon, harmoniku i tamburu (bisernica i brač), a Srednju glazbenu školu čine usmjerenja glazbenik teorijskog smjera, glazbenik klavirist, glazbenik flautist, glazbenik gitarist, glazbenik violinist, glazbenik harmonikaš, glazbenik pjevač i glazbenik tamburaš. Ukupan broj razrednih odjela u školskoj godini 2021./2022. je 30 (PGO 4, OGŠ 22, SGŠ 4), ukupan broj učenika na početku školske godine je 348, a ono čime se škola može posebno pohvaliti jest činjenica da je u školskoj godini 2020./2021. Glazbena škola Slavonski Brod obilježila 12 godina provođenja srednjoškolskoga glazbenog obrazovanja te da je iz njezinih klupa izašao deseti naraštaj maturanata. 

Glazbena škola Slavonski Brod aktivan je sudionik glazbenog i kulturnog života grada i okolice, priređujući vlastite produkcije i koncertna događanja, ali i surađujući sa svim obrazovnim i kulturnim ustanovama u Slavonskom Brodu. Nekoliko godina bila je organizator Međužupanijske smotre komornih sastava Slavonije i Baranje, a kontinuirano organizira Međužupanijsku smotru mladih flautista Slavonije i Baranje te Međužupanijsku smotru mladih gitarista Slavonije i Baranje (koja je svoj 10. jubilej obilježila u travnju 2018. godine). Uz tradicionalni božićni koncert, koncertni ciklus “Kvintola” (od 2010. godine) te koncert nagrađenih učenika u sklopu Brodskoga glazbenog ljeta, Glazbena škola Slavonski Brod od 2013. godine priređuje “Tjedan glazbe” posvećen obilježavanju Dana škole koji je prigodno vezan uz svibanjsko obilježavanje Dana Grada Slavonskog Broda, osnivača Glazbene škole Slavonski Brod.

Skip to content