U sklopu Tjedna glazbe gitarist Antonio Kolovrat, nekadašnji učenik brodske glazbene škole, održao je predavanje Učinkovito vježbanje. Predavanje je bilo namijenjeno srednjoškolcima i učenicima koji za mjesec dana namjeravaju pristupiti prijamnom ispitu za upis u srednju školu, a ticalo se nečega što nas sve jednako zanima – kako pravilno vježbati instrument kako bismo postigli najbolje rezultate.

Antonio je govorio o različitim metodama koje je iskušao u svome radu, o sedam načina ritmizacije kojima ga je podučio Xhevdet Sahatxhija i o metodi vježbanja u jako sporome tempu Lukasza Kuropaczewskog, kod kojega će u listopadu 2021. godine nastaviti diplomski studij na Kunstuniversität u Grazu. Također je govorio o segmentiranju skladbe i vježbanju po dijelovima, o psihofizičkim promjenama koje se događaju tijekom vježbanja, o odnosu mišićne memorije i razumijevanja glazbe koju sviramo i o problemu motivacije. Sve je povezao s vlastitim iskustvima, ali i demonstrirao na skladbi na kojoj upravo radi – Cadenzi za violu solo Krzysztofa Pendereckog u preradbi za gitaru.

Svoje predavanje zaključio je nečim jako važnim što se odnosi na svakoga glazbenika, a to je da učiti o glazbi ne možemo bez slušanja glazbe. A koju to glazbu treba slušati? Klasičnu glazbu, a posebno velika djela poput simfonija i koncerata koja su nepresušno blago za svakoga tko se bavi glazbom.

Antonio Kolovrat svoj je prvi samostalni koncert održao u Slavonskom Brodu, u Glazbenoj školi Slavonski Brod, a sada se, devet godina kasnije, vratio i kao predavač. Hvala Antoniju na izvrsnom predavanju i želimo mu puno uspjeha u nastavku obrazovanja i izgradnji glazbeničke karijere!

Antonio Kolovrat - predavanje
Predavanje Antonija Kolovrata za srednjoškolce
Skip to content