Bio je to fantastičan tjedan! Nakon dvije godine “online” izdanja, u Glazbenu školu Slavonski Brod vratio se Tjedan glazbe baš onakav kakav bi trebao biti – ispunjen muziciranjem učenika i nastavnika te, jednako važno, ispunjen pljeskom publike. Iako od njega nismo odustali ni onda kada su uvjeti održavanja bili vrlo teški, jubilarni 10. Tjedan glazbe bio je po mnogočemu poseban. Zasjao je u svjetlu pregršt glazbenih užitaka koje su tijekom čitavoga tjedna priredili učenici od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje glazbene škole, vođeni svojim nastavnicima od kojih su odabrani i sami zasvirali na pozornici.

Ove godine Tjedan glazbe koncipiran je na malo drukčiji način. Započeo je koncertima učenika pod odjelima škole, što se pokazalo kao odlično rješenje jer je veći broj učenika dobio priliku javno nastupiti. U ponedjeljak, 16. svibnja priređeni su koncerti Odjela za gudače i puhače te Odjela za harmoniku i tambure, a u utorak, 17. svibnja koncerti Odjela za gitaru te Odjela za klavir. Iduća večer, srijeda, 18. svibnja bila je naslovljena Večer vokalne glazbe jer su glavni protagonisti bili Dječji pjevački zbor pod ravnanjem Karla Đurića i Mješoviti srednjoškolski zbor pod ravnanjem Danijele Božičević. Pridružili su im se i nekoliko učenika Odjela za pjevanje svojim solističkim točkama.

Već tradicionalno jedna večer u Tjednu glazbe posvećena je nastupima nastavnika Glazbene škole. I ovoga puta nastavnici su rado osmislili koncertni program u četvrtak, 19. svibnja priredivši nekoliko izuzetno zanimljivih solističkih i komornih izvedbi – Helena Lamešić s izvedbom Chopinove Balade br. 1 u g-molu, Krešimir Ivančić na violini i Hrvoje Aušić na klaviru s Poemom, op. 41 br. 4, Zdeněka Fibicha, Marko Rušnov na saksofonu i Frano Fabris na klaviru s izvedbom dvaju stavaka iz Milhaudove skladbe Scaramouche. Također su Ivančić i Lamešić odsvirali stavak iz Beethovenove Osme klavirske sonate, flautistica Nives Županić Tica interpretirala je Argos za flautu solo, ali je i uz pratnju Helene Lamešić za kraj koncertnog programa pripremila Borneovu Fantaisie brillante sur Carmen. Uvijek posebno ističemo nastupe naših nastavnika jer je hvalevrijedan svaki dodatan trud koji ulažu pored svoje redovne pedagoške posvećenosti učenicima i njihovim uspjesima.

Zadnja glazbena večer bila je kruna Tjedna glazbe, budući da su na Svečanom koncertu učenika nastupili najbolji učenici instrumentalisti i pjevači, solisti i komorni sastavi, odabrani na prethodnim koncertima. Gotovo sat i pol vremena programa pokazalo je da Glazbena škola Slavonski Brod uistinu raste iz godine iz godinu – kvalitetom odabira programa i kvalitetom poduke učenika. Možemo samo istaknuti da je ovu svečanu završnu večer otvorio nastup Tamburaškog orkestra pod ravnanjem Dalibora Timarca, novog ansambla koji je stasao ove školske godine.

Pet dana vrhunskoga muziciranja okrunili su prvih deset godina našega Tjedna!

Skip to content