Uoči završetka nastavne godine u našoj su školi gostovali Filip Novosel i Tihomir Hojsak koji su 24. svibnja 2022. godine održali predavanje Tradicija kao inspiracija za originalno autorstvo. Inače, Filip i Tihomir čine poznati duo Hojsak & Novosel, odnosno Bow vs. Plectrum (Gudalo protiv trzalice) koji su se proteklih godina afirmirali na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni kao vrlo zanimljiv i neobičan instrumentalni duo, izvodeći upravo kombinaciju klasičnih, tradicijskih i jazz glazbenih stilova.

U sklopu projekta koji podržava Hrvatsko društvo skladatelja, Novosel i Hojsak već drugu godinu zaredom priređuju radionice namijenjene prvenstveno učenicima srednjih glazbenih škola. Cilj im je ohrabriti i potaknuti učenike da se i sami okušaju u stvaralačkom radu, da otvore vrata vlastite glazbene kreativnosti, pa da neki među njima i probaju pronaći vlastiti autorski glas. Na radionici u Glazbenoj školi Slavonski Brod podijelili su s učenicima svoja iskustva, dio svoga znanja, otvorili neka nova pitanja, a sve to na primjeru trenutno najpoznatije i najizvođenije Novoselove autorske skladbe Mista dance. U kasnijoj improvizaciji dvojici glazbenika pridružila su se i dva hrabra brodska učenika, gitarist Adrian Golenić i klavirist Josip Gregurić, učenici 1. razreda srednje glazbene škole.

Jedna poruka zasjala je kao rezultat čitave radionice – bila je to Tihomirova i Filipova poruka učenicima: nemojte otići iz srednje škole a da niste pokušali napisati svoju pjesmu! Samo je potrebno osloboditi se!

Skip to content