U jeku pandemijske 2020. godine, kada nismo mogli održavati nikakve javne nastupe ni koncerte i kada smo nastavu održavali na daljinu, nastavnici naše škole odlučili su, ipak, pokloniti našim učenicima, roditeljima i prijateljima nekoliko glazbenih trenutaka. Prigodno, u ozračju adventskoga vremena pokrenuli smo virtualni mini-ciklus Četiri glazbene poslastice za četiri adventske nedjelje.

Adventske poslastice, kao pravi mali glazbeni biseri, uvukli su nam se pod kožu, pa smo odlučili nastaviti ovu lijepu tradiciju. Stoga i ove godine pođite u čaroliju adventa uz Glazbenu školu Slavonski Brod!

Prvu adventsku nedjelju uljepšat će nastavnički duo Krešimir Ivančić na violini i Helena Lamešić na klaviru koji će izvesti božićni klasik It’s beginning to look a lot like Christmas. Pjesmu je davne 1951. godine napisao američki skladatelj Meredith Willson, a iste godine snimio ju je poznati pjevač Bing Crosby te Perry Como and The Fontane Sisters. S obzirom da popularnost pjesme i dalje ne jenjava, tako ju imamo priliku čuti i u izvedbi mnogih drugih pjevača i sastava poput Michaela Bublea, Meghan Trainor, Pentatonixa i drugih.

U drugu adventsku nedjelju uvodi nas ženski vokalni ansambl Glazbene škole Slavonski Brod koji čine Gabrijela Škrabal, Ifigenija Zeba, Valentina Iveljić, Željka Colić, Paulina Kovačević, Gorana Jagarinec, Daria Tamara Rac, Helena Lamešić, Mirela Jagodić, Marta Galić, Danijela Božičević, Anita Krajnović te na klaviru Hrvoje Aušić. Pjesma In winter Victora C. Johnsona svojom melodijom i raskošnom harmonijom evocira slike snijega koji pada usred sivog zimskog razdoblja. Kako bi se stvorilo nježno raspoloženje, uključeni su poznati stihovi austrijske božićne pjesme Still, Still, Still koja datira iz sredine 19. stoljeća.

Treće adventske nedjelje Marko Rušnov na saksofonu i Frano Fabris na klaviru vode nas u 19. stoljeće skladbom Elegija, op. 24 francuskog skladatelja Gabriela Fauréa. Fauré je jedan od značajnijih predstavnika francuske glazbe 19. stoljeća i poveznica je između kasnog romantizma i modernizma. Skladba Elegija napisana je 1880. godine za violončelo i klavir, a nekoliko godina kasnije skladatelj je raspisao i orkestralnu verziju. Od samog nastanka skladbe do danas može se naći više različitih transkripcija, što govori da njena popularnost i dalje postoji.

Skip to content