U četvrtak, 23. studenoga 2023. godine u Glazbenoj školi Slavonski Brod bit će održano predavanje dr. sc. Dinka Župana pod naslovom Dora Pejačević kao čitateljica: praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja.

Predavanje je u organizaciji Glazbene škole Slavonski Brod i Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, kojim obilježavamo 100 godina od smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević i najavljujemo 70. obljetnicu postojanja Glazbene škole Slavonski Brod koju ćemo obilježavati tijekom nadolazeće 2024. godine.

Dinko Župan rođeni je Osječanin, a u Slavonskom Brodu radi kao viši znanstveni suradnik. Diplomirao je filozofiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 2006. godine doktorirao s radom pod naslovom Obrazovanje žena u Banskoj Hrvatskoj od 1868. do 1918. Glavno područje njegovog znanstvenog rada je povijest školstva i kulturna povijest u Hrvatskoj od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

Na osnovi sačuvanog dnevnika čitanja (My Book Record) Dore Pejačević, jednoga od rijetkih sačuvanih izvora takve vrste u Hrvatskoj, Dinko Župan prikazat će skladateljičin čitateljski profil te ukazati na jedan neponovljivi individualni proces samorazvoja koji je kod Dore Pejačević osim kroz glazbeno stvaralaštvo tekao i kroz individualnu praksu čitanja.

Skip to content