Predavanjem dr. sc. Dinka Župana, održanim 23. studenoga u Velikoj dvorani Glazbene škole, obilježili smo veliku i važnu obljetnicu – 100 godina od smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Prisutnim srednjoškolcima, nastavnicima i drugim zainteresiranim gostima Dinko Župan na stručan, zanimljiv, pa i zanesen način pričao je o Dori Pejačević kao čitateljici. Naime, on se već dugi niz godina bavi ovom temom koja je proizašla iz istraživanja skladateljičina dnevnika čitanja, koji se čuva Ostavštini Dore Pejačević u Zbirci arhivske građe Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu.

Dora Pejačević nije polazila službenu školu, već se čitavoga života samoobrazovala. Prvi korak u njezinome obrazovanju bila je obiteljska biblioteka i engleska guvernanta koja je preuzela odgojnu i obrazovnu ulogu u Dorinu životu, a zatim su slijedile privatne poduke kod vrhunskih glazbenika u Zagrebu, potom Münchenu i Dresdenu. Individualni proces samorazvoja tekao je kod Dore Pejačević ne samo kroz glazbeno stvaralaštvo, nego i kroz individualnu praksu čitanja. U periodu od 1902. do 1921., u kojemu je vodila dnevnik čitanja, zabilježila je 465 pročitanih knjiga, najviše na njemačkom jeziku, potom engleskom i francuskom, i tek nekoliko na mađarskom i talijanskom jeziku.

Predavanje je rezultat suradnje Glazbene škole Slavonski Brod i Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, najavljujući 70. obljetnicu postojanja Glazbene škole Slavonski Brod koju ćemo obilježavati tijekom nadolazeće 2024. godine. Tijekom obljetničke godine očekuje nas mnoštvo glazbenih i uz glazbu vezanih događaja te raznovrsni suradnički projekti sa šest ustanova u kulturi grada Slavonskog Broda. Ponosni smo što smo obljetnicu najavili upravo suradnjom s ovom važnom znanstvenom ustanovom u našem gradu.

Večer su upotpunili Franjo Pasler, učenik 4. razreda OGŠ (mentor Hrvoje Aušić, mag. mus.), koji je na klaviru odsvirao Uspavanku, op. 2, i Petra Matijević, učenica 3. razreda SGŠ (mentorica Gabrijela Škrabal, mag. mus.), koja je otpjevala Du bist der Helle Frühlingsmorgen, op. 23 br. 5, uz klavirsku pratnju Karle Biondić, mag. mus.

Hvala predavaču, višem znanstvenom suradniku dr. sc. Dinku Županu, voditeljici knjižnice Tatjani Melnik i znanstvenom savjetniku izv. prof. dr. sc. Marijanu Šabiću, kao i čitavoj brodskoj Podružnici Hrvatskog instituta za povijest!

Galerija

Nera Vidmar vodila je program, Petra Matijević i prof. Karla Biondić izvele su popijevku,
a predavač Dinko Župan uveo je posjetitelje u buran čitateljski život Dore Pejačević
Skip to content