Solističkim koncertom Saše Čane, prvaka Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, u petak, 22. ožujka 2024. godine Glazbena škola Slavonski Brod nastavila je niz koncerata svojih bivših učenika, danas priznatih profesionalnih glazbenika, koji su se odazvali pozivu i odlučili svoje glazbeno umijeće pokloniti slavonskobrodskoj publici u povodu obilježavanja 70. obljetnice postojanja Glazbene škole Slavonski Brod. Bas Saša Čano svoje je prve glazbene korake načinio u brodskoj glazbenoj školi, u rodnome gradu završio je i srednjoškolsko glazbeno usmjerenje, diplomu je stekao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a pjevačko je umijeće izgradio nastupima diljem Europe i svijeta. Od 1995. godine stalni je član, potom i prvak Ljubljanske opere.

U Slavonskom Brodu gostovao je uz pratnju izvrsnoga mladog klavirista Stefana Pajanovića, korepetitora u istoj matičnoj kući, Operi i baletu SNG-a u Ljubljani. U ispunjenoj dvorani Glazbene škole Saša Čano je pokazao čitav spektar svoga pjevačkog i glumačkog umijeća i iskustva. Ovim solističkim recitalom obuhvatio je stilsku širinu pjevačkoga repertoara od baroka do početka 20. stoljeća, s raznolikim odabirom opernih arija i solo pjesama, pjevajući na čak sedam svjetskih jezika, interpretativno uranjajući u mikrosvijet svakog pojedinog glazbenog djela. U tome ga je briljantno pratio i podupirao Stefan Pajanović za klavirom.

Taj spektar obuhvatio je djela baroknih majstora Antonija Caldare, Johanna Sebastiana Bacha, Henryja Purcella i Antonija Vivaldija, klasicista Jean-Paul-Égidea Martinija, romantičarskih skladatelja Felixa Mendelssohna, Franza Schuberta, Antonína Dvořáka i Petra Iljiča Čajkovskog, solo pjesmu Amerikanca Samuela Barbera i poznatu Serenadu Josipa Hatzea. Vrhunac koncertne večeri bila je izvedba ciklusa Pjesme i plesovi smrti Modesta Petroviča Musorgskog, remek-djela svjetske vokalne literature u kojemu su obojica izvođača otkrila sve nijanse složene glazbene strukture, bogatstva Musorgskijevih glazbenih boja i duboko proživljene tematike pjesničkog predloška.

Oduševljena publika koja je ispunila dvoranu – među kojom je bilo pjevačevih članova obitelji, prijatelja, školskih kolega i nekadašnjih nastavnika, vjerne brodske koncertne publike i mnoštva mladih učeničkih lica – izmamila je i glazbeni dodatak, napolitansku kanconu Fenesta che lucive Guglielma Cottraua.

Autor fotografija: Adrian Golenić

Skip to content