U srijedu, 27. ožujka 2024. godine održana je treća Glazbena pričaonica u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, a ovim pričaonicama želimo malene polaznike upoznati sa svim instrumentima koji se uče u Glazbenoj školi Slavonski Brod.

Prošli put upoznali smo violinu, a ovoga puta isto jedan žičani instrument. Bila je to tambura, koju su predstavili učenici srednjoškolci Marko Nosić i Josip Matanović. Knjižničarka Iva Šokčević pričala je djeci o tamburi kao tradicijskom instrumentu Slavonije, a učenici su na svojim instrumentima izveli dvije kratke pjesme. Pokazali su djeci da postoje dvije vrste tambure, bisernica i brač. Djeca su saznala da se tambura sastoji od tri glavna dijela, da je izrađena od drveta i da ima pet žica – slično kao violina. Ali ipak ima nešto potpuno drugačije – violina se svira gudalom (netko ga je duhovito nazvao “gunđalom”), a tambura se svira trzalicom. Djeca su zajedno s knjižničarkom Ivom otpjevala nekoliko brojalica i rugalica, a Josip i Marko pokazali su im svirkom i pjesmom kako zvuči bećarac. Uz njihovu pomoć, djeca su izradila tradicijske slavonske torbice koje su napunili bombonima.

I za kraj, zajedno su uživali u jednom slavonskom kolu, a neki su i zaplesali. U veselom ugođaju završili smo još jednu glazbenu pričaonicu.

Tekst pripremili: Marko i Josip

Skip to content