Uz Marka Marulića i njegovu Juditu, na Dan hrvatske knjige koji se obilježava 22. travnja u spomen na datum dovršetka ovoga znamenitog djela 1501. godine, obilježili smo Noć knjige u Glazbenoj školi Slavonski Brod.

Spojivši povijesni kontekst Marulićeva Splita, značaj Judite kao prvog umjetničkog epa spjevanog na hrvatskom jeziku, prikaze Marulića i Judite u kiparskim ostvarenjima hrvatskih umjetnika te slušajući dijelove iz jedinstvene opere Judita suvremenoga hrvatskog skladatelja i akademika Frane Paraća, učenici srednje glazbene škole imali su priliku otkriti kako su jedan čovjek i jedno djelo ostavili dubok trag na stoljećima hrvatske baštine. Na kreativnom dijelu radionice učenici su, iščitavajući odlomke teksta i stvarajući vlastitu biopjesmu, otkrivali tko je Judita bila nekad te što nam priča o njoj može poručiti u današnje vrijeme.

Program radionice Noći knjige u Glazbenoj osmislile su nastavnice Finka Hrkač (hrvatski jezik i književnost), Ana Ramšak (povijest i likovna umjetnost) i Mirta Špoljarić (povijest glazbe), vodeći se idejom interdisciplinarnosti koju nastojimo što češće provoditi u nastavnom procesu srednjoškolske razine obrazovanja u Glazbenoj školi Slavonski Brod.

Galerija

Skip to content